Stichting Childrenshome

financiele adoptie van weeskinderen in India

deel onze site:

Festivals in Tamil Nadu

 

Tamil Nadu heeft zijn eigen tradities en culturen.

Het Tamil is een van de oudste talen ter wereld. De inheemse heilige Thiruvalluvar's "Thirukural" wordt gezien als een van de beste werken op het gebied van literatuur die de Indische bevolking manieren leert om een nobel en opmerkelijk leven te leiden. “Thirukural” is in veel talen vertaald. Hoewel de staat gemoderniseerd is hebben de inwoners hun cultuur en tradities niet opgegeven voor modernisatie en globalisatie.

De godsdienstige, sociale en culturele feesten die gevierd worden in Tamil Nadu zijn erg bijzonder en specifiek voor deze staat. Veel festivals worden jaarlijks gevierd en eeuwenoude tradities staan hierbij voorop. De meeste festivals zijn tempelfestivals. In de staat Tamil Nadu zijn veel tempels en bijna iedere tempel heeft zijn eigen festival. De meeste festivals worden gevierd van september tot en met november en van maart tot en met juni.
      

 

In het overzicht hieronder willen we u een korte beschrijving geven van de jaarlijks terugkerende festivals in Tamil Nadu en hoe die in de weeshuizen en gezinnen gevierd worden.

Pongal Festival  

In India is een groot gedeelte van de bevolking afhankelijk van de landbouw. Hierdoor zijn ook veel festivals gerelateerd aan de landbouwactiviteiten van de bevolking. Deze feesten worden onder verschillende namen en tradities door heel india gevierd.

Pongal is het oogstfeest en ook het belangrijkste van alle festivals. Het feest begint op 13 januari en duurt 4 dagen. Het is de periode dat de bevolking van Tamil Nadu alle factoren, zoals de zonnegod, lucht, water, aarde en vee, bedankt voor een goede oogst en bidt voor voorspoed.

Een speciaal gerecht bereid voor deze viering is "Pongal”, gemaakt van rijst, rietsuiker en melk. De inhoud van de pot die overkookt is een teken van welvaart. Het vier-daagse Pongal festival wordt in de hele staat gevierd in januari. Het festival begint op de laatste dag van de Tamil maand met "Bhogi Pongal" gevolgd door "Surya Pongal "op de volgende dag. Het is op deze dag dat "Chakkara (Suiker) Pongal", een delicatesse (rijst gekookt met rietsuiker,  boter van buffelmelk en cashewnoten) wordt aangeboden aan de zonnegod. De derde dag, "Mattu Pongal" is gewijd aan het vee. De koeien worden gebaad en versierd met kleurrijke kralen en bloemen. Jallikattu, is het stierengevecht gehouden op de laatste dag bekend als "Kanum Pongal".

Eerste dag:

De eerste dag van het festival wordt Bhogi genoemd. Op Bhogi maken alle mensen hun huizen schoon en verzamelen alle ongewenste spullen. ’s Avonds worden er vreugdevuren aangestoken waarin deze spullen verbrand worden. Deuropeningen worden beschilderd met vermiljoen en sandelhout en de buitenkanten van bijna alle huizen worden versierd met kleurrijke slingers van bladeren en bloemen. Op deze dag wordt 'Bhogi' de regengod aanbeden.

Tweede dag:

De tweede dag van het festival heet "Surya Pongal". Het is de dag waarop het feest daadwerkelijk begint. Dit is de eerste dag van Tamil Maand "Thai". De maand van de Thai wordt verondersteld zeer gunstig voor elke soort van activiteit te zijn. Op deze dag, Surya, wordt de zonnegod  aanbeden omdat zijn stralen verantwoordelijk zijn voor het leven op aarde. Vrouwen staan deze dag vroeg op om ‘Kolam’ op de grond voor hun huis te maken:gekleurde tekeningen van rijstmeel.

Derde dag:

De derde dag is genaamd "Maatu (rundvee) Pongal". Deze dag is gewijd aan een eerbetoon aan het vee. Runderen worden gebaad, hun hoorns worden gepolijst en beschilderd in felle kleuren, en ze krijgen slingers van bloemen rond hun nek. De mensen van Tamilnadu bedanken het vee op deze manier voor het harde werk op de agrarische bedrijven het hele jaar door, waardoor de bevolking in hun levensonderhoud kan voorzien.

Vierde dag:

De vierde dag wordt Kaanum Pongal genoemd. Op deze dag reizen mensen naar andere familieleden en verwanten. Dit wordt ook wel 'Thiruvalluvar Day' genoemd. Op deze dag wordt de grote dichter Thiruvalluvar herdacht en vereerd. Thiruvalluvar heeft een grote bijdrage geleverd aan deTamil literatuur met 'Thirukkural',  1.330 verzen die over alle aspecten van het leven gaan.

Rituelen:

Een typische traditionele Pongal viering heeft een aantal rituelen die eraan verbonden zijn. De plaats waar de Pongal Puja wordt uitgevoerd wordt een dag voorafgaand aan het festival gereinigd en ingesmeerd met mest. Over het algemeen kiest men een open binnenplaats voor dit doel.

'Kolams' (Rangoli), in het algemeen gemaakt met rijstmeel, worden speciaal voor de gelegenheid gemaakt. Het idee achter het gebruiken van rijstmeel is dat de insecten het zouden eten en het huishouden zegenen. In het centrum houdt een klomp koemest een vijf-blads pompoen bloem vast, die beschouwd wordt als een symbool van vruchtbaarheid en een aanbod van liefde tot de godheid. Kolams (Rangoli) worden gemaakt in de voortuinen van de huizen. Er wordt nieuwe kleding voor het hele gezin gekocht en het vee wordt feestelijk versierd.

Zoete rijst, die bekend staat als "Pongal", wordt gekookt in een nieuwe aardewerken pot op dezelfde plaats waar de puja wordt uitgevoerd. Verse kurkuma en gember zijn rond deze pot gebonden. Dan wordt een heerlijk brouwsel van rijst, Moong Dal, rietsuiker en melk gekookt in de pot op een open vuur. Dit Pongal, wordt aangeboden aan God op een nieuw bananenblad, samen met andere traditionele delicatessen zoals Vadas, Payasam, enz.

Het Deepavali-festival     

In India vieren ze vaak een feest om een God of een symbool te gedenken. De datum van zo’n festival valt niet altijd op dezelfde datum. Vaak heeft de stand van de maan te maken op welke dag het festival zal plaatsvinden. In 2011 wordt op 24 oktober het Deepavali-festival gevierd. Dit is het festival van het licht.

Het Festival van Deepavali symboliseert de overwinning van het goede over het kwade. Tijdens het festival verlichten mensen hun huizen met lampen en lichtjes.

Zo belangrijk als Kerstmis is voor katholieken, zo belangrijk is Deepavali voor Hindoes. Ooit werd Deepavali op grote schaal gevierd in heel India. Vandaag de dag is het feest van de lichtjes alle grenzen overstegen en wordt het overal gevierd ongeacht leeftijd, kaste of nationaliteit.

Het woord 'Diwali' betekent een rij van lampen. Het wordt 5 dagen enthousiast gevierd. Volgens de Hindoe kalender valt het op de 13e donkere helft in de maand Ashwin (oktober-november).
De geschiedenis van Diwali vertelt dat zij de overwinning van het goede over het kwaad symboliseert. Het herdenkt Heer Rama's terugkeer naar zijn koninkrijk Ayodhya na een ballingschap van 14 jaar. Het vertelt ook over zijn triomfantelijke terugkeer na het doden van de boze demon Ravana. Op deze dag werd Heer Rama gekroond tot de koning van Ayodhya. Het markeert ook het begin van de hindoeïstische kalender.

Voor deze gelegenheid zijn de huizen goed verlicht met prachtig versierde kleine aarden lampen, genoemd diyas. De deuropeningen zijn versierd met goudsbloemen, palmbladeren en Rangoli ontwerpen. Gezinnen zijn gekleed in hun mooiste, elegante Indiase outfits. Ze wisselen geschenken, gedroogd fruit, snoep en groeten uit bij deze gelegenheid. Rangoli staat synoniem voor het verwelkomen van gasten tijdens Deepavali. Het is een traditionele kunst van het versieren van binnenplaatsen en muren. Vuurwerk is een van de belangrijkste symbolen van Deepavali vieringen.

In de weeshuizen:

Voorafgaand aan de viering van Deepavali worden in al onze huizen en weeshuizen speciale snoepjes bereid. Alle kinderen nemen deel aan de gebedsdienst waar ze speciaal geprepareerde snoepjes aanbieden aan God de Almachtige. Bijzondere, niet-vegetarische maaltijden worden tussen de middag bereid voor de kinderen. De hele dag brengen de kinderen door met het spelen van verschillende spelletjes. ‘s Avonds krijgen de kinderen nog snoep en wat ander lekkers. Kortom, een geweldig feest voor jong en oud!