Stichting Childrenshome

financiele adoptie van weeskinderen in India

deel onze site:Kort verslag van ons bezoek aan de vijf weeshuizen en aan de kinderen die in het ondersteuningsprogramma van SJDT/Childrenshome en DEET/Childrenshome zitten

 


Het weeshuis Pudhu Irudayam 2013/2014

's-Nachts aangekomen bij het weeshuis Pudhu Irudayam. Hier verblijven 84 kinderen, allemaal meisjes. De staf van dit weeshuis bestaat uit Anusuya en Shanmugavalli. De volgende ochtend de kinderen om zeven uitgezwaaid, die gaan naar school.

Een meeting gehad met Joseline (dit is het plaatsvervangend hoofd van Br. Sebastian) en met Anusuya. Er wordt door de leiding alles bijgehouden wat de kinderen betreft. Rapportcijfers, het naar school gaan, schoonhouden van de cottages, de medische check-ups die twee keer per jaar door artsen plaatsvinden, samenvattingen van de wekelijke panchayat-meetings, voedingslijsten, etc., kortom er zijn 14 grote registers waarin alles wordt bijgehouden. Een panchayat-meeting is een soort van dorpsraad. Ieder kind kan haar zegje doen over dingen die haar niet bevallen. Over het eten, over het maken van huiswerk, het schoonhouden van de cottage, enz.

We hebben werkstukjes beoordeeld van de kinderen. Deze werkstukjes hebben betrekking op de natuur. Veel groen in de natuur en geen bomen kappen. Geen wegen in de bossen en dus ook geen auto’s. Ja ja, sommige problemen zijn in hun ogen simpel op te lossen.Ook hebben we de cottages beoordeeld op orde en netheid.

’s-Avonds de traditionele culturele avond en de kinderen doen weer hun uiterste best. Na het dansen trakteren we ze op sinaasappels, cake en overhandigen we de rugtassen, dit alles dankzij de kerstaktie.

Bezoek Pudhu Vansantham

In dit weeshuis wonen 147 kinderen, ook alleen maar meisjes.
Ook hier ‘s-avonds een panchayat-meeting aangehoord en de cottages van de kinderen beoordeeld.

De volgende dag gaan we de registers bekijken die van alle kinderen bijgehouden worden. De regering stelt steeds hogere eisen aan NGO’s die kinderen in weeshuizen helpen. En dat is maar goed ook. Er zijn nog steeds teveel Indiase organisaties die een slecht beleid voeren. Te denken valt dan aan slechte sanitaire voorzieningen, teveel kinderen in een ruimte, enz. Dit zijn redenen dat hun vergunning wordt ingetrokken. SJDT heeft daar echter geen problemen mee. Na het jaarlijks bezoek van een ambtenaar is er steeds een positief rapport. SJDT staat dan ook niet voor niets aangeschreven als een van de beste NGO’s in Zuid-India!

Tijdens de culturele avond, hebben we de kinderen getrakteerd op ijs en hebben we de rugtassen uitgereikt. Dit allemaal dankzij de kerstaktie.

Bezoek Pudhu Udhayam

Dit is het weeshuis waar 40 lichamelijk en verstandelijke kinderen wonen.
We hebben het werk van de fysiotherapeut bekeken. De kinderen krijgen loopoefeningen, herkennen van kleuren, oefeningen om pols en hand wat beter te kunnen gebruiken, spraakoefeningen, kortom, alles wat nodig is om ze fysiek wat op een hoger niveau te brengen. We hebben de klasjes bezocht waar de kinderen oefeningen krijgen in het herkennen van kleuren, leren schrijven en leren om met getallen om te gaan. Er zijn drie leerkrachten die dit speciale onderwijs geven en, met vergelijking met vorig jaar, zien we dat de kinderen goed vooruit zijn gegaan. Ook hier weer alle registers met alle aantekeningen ingezien.

Tijdens de culturele avond, hebben we de kinderen getrakteerd op ijs en cake. Dit allemaal dankzij de kerstaktie.

Bezoek Pudhu Punal

In dit weeshuis verblijven 160 kinderen en zowel meisjes als jongens. De jongens blijven hier tot ze 10 jaar zijn en gaan dan naar het jongensweeshuis.

Op kerstavond een openluchtmis bijgewoond met meer dan 300 kinderen en op Eerste Kerstdag worden er ’s-morgens sportwedstrijden gehouden. Het is prachtig te zien hoe de kinderen hun uiterste best doen.’s-Avonds is het een cultureel festijn. Wie van de vier weeshuizen wint dit jaar de trofee van beste weeshuis van het jaar? Er wordt gedanst, gezongen, muziek gemaakt en voorgedragen. De volgende morgen wordt de uitslag bekend gemaakt en Pudhu Punal heeft gewonnen. De prijzen worden uitgedeeld en wij overhandigen de rugtassen die we dankzij de kerstaktie aan kunnen bieden.

’s-Middags met alle kinderen naar de film geweest in Batlagundu. Volop actie met veel harde muziek. De kinderen vinden het echter schitterend.

We hebben het terrein van Pudhu Punal verkend. Er staan echt heel veel fruitbomen en palmbomen. De fruitbomen worgen gebruikt om de kinderen van het nodige fruit te voorzien (voor alle weeshuizen) en van de palmbomen worden de kokosnoten verkocht. Ook staan er veel planten die gebruikt worden als kruid.

javascript:void(0)

Bezoek Pudhu Yugam

In het jongensweeshuis wonen 36 jongens. Daar ze, in verband met de sportwedstrijden en culturele avond, in Pudhu Punal zijn, hebben we ze in het weeshuis Pudhu Punal ontmoet.
Br. Augustine heeft de leiding van dit weeshuis. Verschillende jongens vertellen over hun toekomstplannen en wat hun hobby’s zijn. We maken een groepsfoto, want we hebben het idee dat de jongens die niet financieel geadopteerd zijn, erg teleurgesteld zullen zijn als er van hun geen foto gemaakt wordt. Aan de jongens hebben we ook een rugtas uitgereikt.

Het dagelijks gebeuren in de weeshuizen

Om 06.00 uur opstaan, wassen, aankleden en het morgengebed;
Daarna het terrein opvegen en kleren wassen en  gezamenlijk ontbijten;
Tussen 07.00 en 08.00 naar school met de schoolbus;
Rond 17.00 uur en 18.00 uur komen de kinderen weer terug van school en worden er snacks uitgedeeld;
Huiswerk maken en daarna, rond 20.00 uur, eten en om 21.00 uur- 21.30 uur naar bed.

De kinderen in het ondersteuningsprogramma SJDT/Childrenshome

We hebben er twee dagen voor uitgetrokken om de kinderen die in de dorpen wonen te bezoeken. De ontvangst bij ieder gezin en in ieder dorp is steeds hartverwarmend. Doeken, bloemenkransen, tikka’s, en cake. De kinderen herkennen ons en vinden het geweldig als we hun naam noemen.

Mr. Suresh, onze begeleider, doet het heel leuk. Hij laat ieder kind zich voorstellen, in welke klas hij of zij zit en wat hun toekomstplannen zijn. Ook de ouders laat hij aan het woord. Hoe ze heten en van welk kind zij de ouders zijn.

We geven de kinderen die in het ondersteuningsprogramma zitten een rugtas gevuld met schoolmaterialen. Ook worden er aan enkele gezinnen geiten overhandigd. Dolblij zijn ze. Dit alles is mogelijk dankzij de formidabele opbrengst van de kerstaktie.

Tijdens ons bezoek hebben de kinderen nog geen vakantie en het is dan erg moeilijk om de kinderen op school te bezoeken. De lesprogramma’s worden dan verstoord en bezoek is alleen mogelijk als er een mooi bedrag tegenover staat. Dat hebben we dus niet gedaan.

De kinderen in het ondersteuningsprogramma DEET/Childrenshome.

Om vier uur komen we bij het kantoor van DEET en we worden uitbundig verwelkomd door kinderen en ouders uit het ondersteuningsprogramma. Kransen, doeken, tikka’s, alles wordt weer voor de dag gehaald. ‘s-Avonds het programma doorgenomen het wordt weer aanpoten.

Alle kinderen uit het ondersteuningsprogramma die in de dorpen vlakbij wonen komen op bezoek. Om drie uur start het programma. Volop muziek, dans en zang door de kinderen. De kinderen vinden het fantastisch. Aan alles komt echter een einde en na het uitdelen van de prijsjes aan de zangers en dansers delen we de kleding en de potten uit aan de kinderen die in het ondersteuningsprogramma zitten. Dit kunnen we doen dankzij de opbrengst van de kerstaktie. Ook geven we nog enkele geiten (kerstaktie!!) aan gezinnen die in het ondersteuningsprogramma zitten. Ze zijn ontzettend dankbaar en beloven ons dat ze er heel goed voor zullen zorgen.

Het bezoek aan de dorpskinderen in Sirumalai zal ons nog lang heugen. Hier hebben we geslapen in een stal op een matje op 2000 meter hoogte. Geen water, geen elektriciteit en geen w.c., alleen een kampvuur om de wilde honden en slangen op afstand te houden. Het slapen valt niet mee: de vloer is keihard, het stinkt naar geiten en het is stervenskoud! De truien aan en we komen de nacht wel door.

De kinderen hebben tekeningen gemaakt en die moeten beoordeeld worden. Er zitten wel talentjes bij. Ook delen we de kleding en kookpotten uit. De kinderen en de ouders zijn er super blij mee en vragen of we volgend jaar weer komen. Ook de geiten worden niet vergeten.

Terug in de bewoonde wereld hebben we een bezoek gebracht aan de school in Sathangudi. Een van de kinderen heeft uit een Engels leerboek voorgelezen. In de namiddag Kandai bezocht. Dit is een Dalitdorp met hele armoedige omstandigheden, open riolen, hutten die half omgewaaid zijn, geen sanitaire voorzieningen, niet echt mooi om te zien.

‘s-Avonds hebben we een bezoek gebracht aan het dorp Sathangudi zelf en de kinderen bezocht die in het ondersteuningsprogramma zitten.
We hebben de school voor de Dalits in Vadipatti bezocht en het dak ziet er, dankzij de donatie van de Cirkel te België, er nog steeds piekfijn uit.
Mrs. Prema bezoekt twee keer in de maand de scholen waar de kinderen les krijgen. Zo blijft zij op de hoogte van de vorderingen van de kinderen die in het ondersteuningsprogramma zitten.

Onze conclusie

Ons bezoek aan de diverse weeshuizen en aan de kinderen in de dorpen heeft wederom een positieve indruk op ons gemaakt. In totaal geven we in 2013, dankzij de financiële adoptie-ouders, aan 325 kinderen financiële ondersteuning. Er wordt goed voor de kinderen gezorgd, worden aangesproken als ze op school niet hun best doen en krijgen een compliment als ze wel goed hun best doen. Als ze ziek zijn wordt er een arts ingeschakeld om vast te stellen wat het precies is.
We hebben van één kind de financiële adoptie stop moeten zetten. Deze jongen ging per 1 januari niet meer naar school maar ging in een winkel werken. Jammer, maar zulke dingen gebeuren. We hebben de financiële adoptie-ouder daarover ingelicht.

We hebben ook dit jaar met een tevreden gevoel afscheid kunnen nemen.

Op Facebook zijn de foto’s en filmpjes terug te vinden en op YouTube alleen de filmpjes.